copyright 2019 Majlis Schweitzer
© 2021 Majlis Schweitzer  
Roeland Schweitzer, spreker over Tao, Taoïsme en de Tao Te Tjing.

Kort cv
Opgeleid als journalist en kunstenaar.
Gewerkt voor bedrijfsleven en overheid.
Van 2003 tot 2020 presentatietrainer en coach
Nog altijd schrijver en kunstenaar. Zie www.schworks.nl


Over Tao, Taoïsme en de Tao Te Tjing

Interactieve 'lezingen'

Sinds 2018 geef ik soms en met veel plezier interactieve lezingen over Tao, de Tao Te Tjing, het Taoïsme en over de Tao voor kinderen.

Misschien ook bij u?

U kunt hierover contact opnemen via een mail naar roeland@schworks.nl

Toelichting

Het Taoïsme is van dezelfde orde als Boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom, Islam en Christendom, maar toch is het Taoïsme voor velen een exotische vrucht. Weleens van gehoord, nog nooit geproefd. Zo was het ook voor mij, tot ik rond 2003 de Tao Te Tjing uit het Engels ging vertalen. Van de wereld achter dit boek wist ik toen nog niets.

In mijn studietijd kreeg ik een Engelstalige versie van de Tao Te Tjing met prachtige zwart-wit foto's. Gefascineerd begon ik te lezen, maar ik begreep er niets van. Het boek belandde in de kast. Ik nam mij voor om het een keer woord voor woord  te gaan vertalen en in 2003 was ik zover. Ik had hoge verwachtingen, nu zou de wijsheid tot mij komen. Dat bleek onzin. Het Taoïsme is geen sprookje, geen naïef antwoord. Je moet het zelf doen. En dan komt meteen de opluchting, je hoeft niets te doen. Het Taoïsme is een feest van in vrede zijn met niets. En dus met alles.

Toch is het Taoïsme geen passief op de bank hangen. Het is de dingen doen zonder ze te forceren, zonder druk uit te oefenen. Dat is nog een behoorlijke kunst, waarvoor je allerlei schatten nodig hebt die je kunt ontwikkelen.

Het Taoïsme heeft me gegrepen. De universele wijsheid, het niet oordelen, de bescheidenheid, de eenvoud, de humor, de meditatieve kant, de leerschool, de weg naar de natuur, de verbinding,

Bovendien is het Taoïsme een onmisbare sleutel om iets van China te begrijpen.
De mensen, het land en de cultuur zijn ermee doordesemt. Samen met het aanvullende en ook tegengestelde Confucianisme vormt het voor buitenstaanders een onontwarbare kluwen.

Er zijn paralellen en dwarsverbanden met Boeddhisme, Hindoeïsme en Christendom, zoals dat misschien wel voor alle scheppingsfilosofiën geldt.

Het Taoïsme heeft mij geholpen met mijn persoonlijke weg als mens, bovendien leert het je om een goed en dienend leider te zijn. Uiteindelijk is het Taoïsme vooral ook een meditatieve filosofie, egoloos zijn.

Kernbegrip is het woord Tao, Dao in het Pinjin. Niet te vertalen, niet te benoemen. Toch is Tao niet ingewikkeld. Het is kinderspel. Of is de Tao toch wel lastig, want geen mens houdt zich er aan (Zie tekst 70).
De Tao is bovendien ook leuk en zacht. Dat is zeker. Lees meer over Tao.
In het Taoïsme buitelen de paradoxen als vrolijk gekleurde ballen over elkaar.

Wat is de essentie van het Taoïsme?
Wat heeft het oude Taoïsme ons vandaag de dag nog te bieden? Heel veel.
Van duurzaam leven, tot burn out preventie. Van non-dualisme tot bescheidenheid. Verbonden met het grote geheel, de natuur.

Mijn Tao leerproces bestaat uit drie hertalingen van de Tao Te Tjing, sinds 2003. Ze zijn ondergebracht op de website Tekensvanleven.nl. Zie de verantwoording. Fotograaf George Burggraaff zorgde voor alle foto's.

Na de eerste twee hertalingen begonnen we in 2013 aan een versie voor kinderen. In 2019 is dit een prachtig boek geworden, de Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde, voor kinderen en andere volwassenen'.
Vervolgens ontstond het kinderfilosofieproject dat tot eind 2023 doorloopt.

U krijgt uitleg over de historie van het Taoïsme en over een aantal kernbegrippen.  We bespreken een paar van de 81 teksten uit de Tao Te Tjing.
Er is geen voorkennis nodig, iedereen is van harte welkom.

Over dit geheel gaan de lezingen. Interactief, samen op reis in de wereld van Tao. Aan de hand van vragen en antwoorden ontrolt het verhaal zich. Zo is iedere bijeenkomst levendig en sluit optimaal aan bij de belevingswereld van de aanwezigen.
De ‘lezingen‘ bestaan bij voorkeur uit twee delen, in het midden een pauze en spelenderwijs ook enige meditatieve momenten.

Na afloop hebben de aanwezigen  een beeld over de inhoud en het belang van het Taoïsme.

De kosten van een lezing zijn € 200,- plus reiskosten
 U kunt me mailen via  roeland@schworks.nl
Of bellen 0651 108 190