© 2021 Roeland Schweitzer Breath and smile Thich Nhat HanhThere is no way home, home is the way, calligraphy by Thich Nhat HanhThich Nhat Hanh

I have arrived I am home, callygraphy by Thich Nhat Hanh

Adem in, adem uit

Thich Nhat Hanh, 1926 - 2022

'Home is the way, there is no way home'

De Boeddhistische monnik en vredesactivist Thich Nhat Hahn is op 22 januari 2022 op 95 jarige leeftijd in Vietnam overleden, in het klooster waar hij op 16 jarige leeftijd als monnik intrad. Het leven is een cirkel.

Thich Nhat Hanh heeft zijn leven gewerkt aan vrede op aarde, onder andere door de oprichting van een aantal kloosters. In de Dordogne staat het klooster Plum Village, de pruimenstad, waar hij 39 jaar heeft gewoond en gewerkt. Honderduizenden mensen zijn hier in al die jaren op bezoek geweest voor een korte of langere retraite. 

'Home is the way, there is no way home'

Een paradoxale uitspraak lijkt het. Maar je bent er al, je lichaam is je huis. Dat leerde hij ons. Thuis is bovendien nu. Het begint bij je ademhaling. Adem in, voel je adem je lijf instromen, kom tot rust en adem uit, met een glimlach.

'Home is the way, there is no way home'

Voor Thich Nath Hanh was de hele aarde zijn huis. In 1967 is hij verbannen uit Vietnam en begon zijn reis over de wereld. Hij studeerde onder meer vergelijkende godsdienstwetenschappen aan de Amerikaanse universiteit Princeton en was een vriend van Martin Luther King. 

'Home is the way, there is no way home'

Uit het boek "Adem in, adem uit" van Thich Nhat Hanh heb ik een eenvoudige meditatie geleerd. Iedere ochtend als ik opsta was ik mijn gezicht met fris water uit de kraan en daar ben ik dan dankbaar voor. Mijn vader en mijn moeder bedank ik, omdat ik er ben, de nieuwe dag bedank ik, het avontuur dat mij te wachten staat. Ik kijk in de spiegel, voel het koude water en ben even stil.

'Home is the way, there is no way home'

Thich Nhat Hanh heeft het begrip mindfullness in de wereld geïntroduceerd. Bewust zijn. Je adem naar binnen voelen stromen. Je adem naar buiten voelen stromen, precies zoals het gaat. Waarnemen, het is goed zoals het gaat. De volgende stap is bewustwording van je lichaam. Voel je je adem door je lijf stromen? Dan komt het ontspannen van je lichaam. De rust en de stilte toelaten. En tot slot komt het bewust lopen op deze aarde. Alsof je met iedere stap de aarde kust. Bewust zijn vanuit dankbaarheid en liefde, vanuit innerlijke vrede deelnemen aan het leven.
Dit is de kern van de boodschap van vrede en liefde die Thich Nhat Hanh ons op allerlei verschillende manieren aanbood. een boodschap van ontwapenende  eenvoud. Adem in en adem uit, in dankbaarheid, voor de frisse lucht, voor het leven en breng je dankbaarheid de wereld in.

  Meer lezen over de vijf stappen naar mindfulness.

'Home is the way, there is no way home'

Met kleindochter Lies deed ik het samen. Adem in, voel je adem door je lijf stromen, voel de rust over je komen en adem uit met een glimlach. Nog een keer. Nog een keer. We raakten allebei een beetje ontroerd. Dankzij het boek Adem in, adem uit van Thich Nhat Hahn.

 'Home is the way, there is no way home'

Deze uitspraak van Thich Nhat Hanh  is net zo goed helemaal Taoïstisch. De Belgische filosofe Patricia de Martelaere noemde haar boek over het Taoïsme: 'Tao, de weg om niet te volgen'. Je bent er al, je bent goed zoals je bent. Kom bij (het kacheltje in) jezelf, kom bij je hart, kom bij je innerlijke kracht en je leeft. Boeddhisme en Taoïsme vallen hier volledig samen.  Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee fundamentele wereldfilosofiën.
Lees meer over Boeddhisme versus Taoïsme.

'Home is the way, there is no way home'

Thich Nhat Hanh was ook dichter en kalligreerde prachtig volgens de sumi-e uitgangspunten. Vaak trok hij een cirkel waarbinnen hij een mantra schreef. De cirkel symboliseert de loop van het leven en staat voor het universum en voor kracht. Een niet gesloten cirkel geeft aan dat er ruimte is voor ontwikkeling, het is nog niet afgerond. Het schilderen van een cirkel is in het Boeddhisme een spirituele ervaring. 


Geen komen, geen gaan

Dit lichaam is niet ik.
Ik ben niet gevangen in dit lichaam.
Ik ben leven zonder grens.
Ik ben nooit geboren en ik sterf nooit.
Kijk naar de oceaan en naar de hemel vol sterren,
manifestaties van mijn wonderlijke, ware geest.
Sinds de tijd zonder begin, ben ik altijd vrij geweest.
Geboorte en dood zijn slechts deuren waar we doorheen gaan,
heilige drempels op onze reis.
Geboorte en dood zijn een verstoppertjesspel.
Dus lach met mij,
houd mijn hand vast,
laten we elkaar gedag zeggen,
gedag zeggen om elkaar weer te ontmoeten.
We ontmoeten elkaar vandaag,
we zullen elkaar morgen ontmoeten,
we ontmoeten elkaar ieder moment aan de bron,
we ontmoeten elkaar in alle vormen van het leven.

Thich Nhat Hanh

Lees meer over Thich Nhat Hanh in het Boeddhistisch Dagblad