copyright 2019 Majlis Schweitzer
© 2021 Majlis Schweitzer        

Over Roeland Schweitzer

Kind van Europa?

'Ooit wilde ik een vlag van de Verenigde Naties kopen, ik probeer holistisch te denken, maar ik ben geboren in een Nederlands, intellectueel, Katholiek gezin.'

Roeland Schweitzer (Utrecht, 1952) is opgeleid als journalist en kunstenaar. Hij werkt ook als journalist en kunstenaar. Daarnaast is hij presentatietrainer en coach en oprichter van Speechen.nl

Met Hans Laban reisde hij begin jaren zeventig naar Afghanistan, niet zo heel bijzonder in die dagen, maar wel vormend voor zijn denken. Het nog uiterst primitieve Afghanistan maakte hem voor het eerst bewust van culturen buiten Nederland, Europa en Amerika. Die reis was het gevolg van een poging om naar China te gaan.

In 1979 trouwde Roeland met Katri, nog steeds zijn muze. Sindsdien wonen ze in Amerongen. Hij heeft drie kinderen mee mogen maken en is opa van zeven kleinkinderen.
Met kinderen én een druk werkend leven heb je even wat minder tijd om je serieus te verdiepen in andere werelden, maar rond het jaar 2000 kwam er weer ruimte. Reizen naar Japan en India, belangstelling voor Boeddhisme. Vervolgens kwam de vertaling van een mooie Engelse Tao Te Tjing. Zie de verantwoording.

Het ongrijpbare Taoïsme fascineerde hem en hij bleef er over lezen, bezocht cursussen, werkte aan deze website en sprak mensen die er meer verstand van hebben. Uiteindelijk koos hij zijn eigen weg met de Tao voor kinderen.
Of is het de Tao Te Tjing voor kinderen?
En voor andere volwassenen?
Allemaal.

En is Roeland nu een kind van de Tao?
Roeland hierover:
Mijn vader zei op zijn sterfbed 'Ubi caritas et amor, ibi Deus est'.
De discussie over wat God was, daar had hij geen zin in, maar waar God is, dat is duidelijk: 'Waar liefde en zorg is, daar is God.'
Opgegroeid in  Christelijk Europa zijn dit je wortels. Door een aantal jaren vrijwel dagelijks met de Tao Te Tjing bezig te zijn, kom je echt wel op weg in de Taoïstische filosofie, maar tegelijkertijd zitten je wortels diep.
Aan de andere kant zijn de verschillen misschien kleiner dan je aan de buitenkant denkt? Misschien.
Nog een tegeltje, niet alleen van mijn vader:
'Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede.'

Roeland vond en vindt het fantastisch om alles te onderzoeken en hij deelt er graag over.

Interactieve lezing over Tao, Tao Te Tjing en Taoïsme