©  2021  George Burggraaff
© George Burggraaff

     
vlnr Jennifer Odum, Roeland Schweitzer, Marie Ponseele

v.l.n.r. de makers van dit (kinder)filosofieproject:
Jennifer Odum (filosoof), Roeland Schweitzer (kunstenaar), Marie Ponseele (filosoof). 4 november 2021, Brugge.

Het verslag van een deelnemer:Marie Ponseele, Jennifer Odum,  Roeland Schweitzer en ... Sam, Rotterdam 27 mei 2022

27 mei 2022, Rotterdam (met ... Sam)

Tao Te Tjing filosofie cursus,
voor kinderen (en andere volwassen).

De cursus bestaat uit filosofische vragen voor kinderen bij de 81 teksten uit
de Tao Te Tjing voor kinderen.

Deze vragen zijn per tekst te vinden op deze website. Zo is het voor ouders,  leerkrachten en begeleiders eenvoudig om een gesprek (in de klas) op gang te brengen over de betreffende tekst. Dit kan at random. Eén tekst behandelen is net zo goed de moeite waard als meerdere teksten verspreid over meerdere weken.

De vragen zijn ontwikkeld tussen september 2021 en februari 2024 en zijn wekelijks gemaild naar de abonnees op de nieuwsbrief. Inmiddels hebben al duizenden mensen van deze vragen gebruik gemaakt.

Ontstaan van dit project: een eervolle vermelding.
Het boek en de website 'De Tao voor kinderen' kregen in april 2021 een eervolle vermelding van het Centrum voor Kinderfilosofie Nederland tijdens de uitreiking van de Berrie Heesenprijs voor kinderfilosofie. 
Het juryrapport wees er op dat er nog een slag gemaakt kon worden richting kinderfilosofie. Roeland Schweitzer en fotograaf George Burggraaff hadden op dat moment de Tao Te Tjing en het achterliggende gedachtengoed heel toegankelijk gemaakt vóór kinderen, maar het was nog geen filosofie mét kinderen. Toen onstond het plan voor dit kinderfilosofieproject en ontmoetten de Belgische filosofe Marie Ponseele en initiator Roeland Schweitzer elkaar. Als derde teamlid sloot filosofiestudent Jennifer Odum aan. Ook leerling Sam begon iedere week een vraag te beantwoorden, hoewel we daar wel een beetje achteraan moesten zitten.

Filosofische vragen voor kinderen
Iedere les staat op zichzelf, dus je kunt gerust een tekst overslaan of zo maar ergens beginnen of verder gaan. Het uitgangspunt is dat iedere 'les' kinderen aan het denken zet, door de combinatie van tekst, de vragen, het beeld en soms ook wat achtergrond.

Hoezo, gratis?
Deze site bevat geen advertenties en wordt gratis aangeboden.
 Des te meer mensen 'goed' en 'zelfstandig' leren denken, des te beter. 
Gratis vergroot, hopen we, de verspreiding van het gedachtegoed, het is minder gedoe en past beter bij de Tao, deel de overvloed.   
Onze westerse wereld heeft baat bij (meer) kennis van Taoïstische filosofie. We leren hierdoor allemaal.

De nieuwsbrief had 2500 abonnees, mensen met interesse in de Tao Te Tjing. Deze groep vormde de basis voor dit vervolgproject.
'Alles van waarde is weerloos', zo heet het, maar het is ... pure rijkdom.

Korte geschiedenis van de site Tekensvanleven.nl
Deze site is vanaf 2003 in ontwikkeling. Eerst als stimulans om de Tao Te Tjing teksten systematisch te leren kennen en de foto's van George onder de aandacht te brengen. Later groeide het project uit tot een online Taoïstische kennisbron.

Er staan twee klassieke Nederlandstalige Tao Te Tjing versies op, de tweede met algemene achtergronden, toelichtingen per tekst, trefwoorden en thematische toelichting.
In 2013 ontstond  de Tao Te Tjing voor kinderen. In 2019 was deze 'Tao voor kinderen' klaar en verscheen, mooi verzorgd, 'het boek over vrede en vreugde, de Tao Te Tjing voor kinderen en andere volwassenen'.

Als een vervolg hierop maakten we  de Tao Te Tjing filosofiecursus voor kinderen.

Zie verder de uitgebreide historie en verantwoording van deze site.

Informatie over dit project Roeland Schweitzer